Luitingh-SijthoffLuitingh-Sijthoff

Jürgen Snoeren

Jürgen Snoeren

Jürgen Snoeren (1972) studeerde literatuurwetenschap aan de Universiteit van Tilburg. Hij begon in 1998 als redacteur bij J.M. Meulenhoff en was daarna uitgever van Meulenhoff-M, Mynx en het Meulenhoff Boekerij non-fictiefonds. Hij werkte samen met de grootste (fantasy-)auteurs ter wereld.

Een interview met Jürgen Snoeren

1. Hoe is de overgang van uitgever naar auteur?

Minder moeilijk dan ik dacht. Maar ik heb voorzorgsmaatregelen genomen. Om te voorkomen dat beide rollen teveel in elkaar over gingen lopen, heb ik bewust gezorgd dat ik alleen maar auteur hoefde te zijn en me verder nergens mee bezig hoefde te houden. Ik heb een agent voor de zaken, een uitgever en een redacteur. Daarom hoef ik me alleen op het schrijven te richten. En omdat ik uit ervaring weet hoe lastig het soms is voor een uitgever of redacteur als een schrijver overal bij betrokken wil zijn, houd ik me op afstand.

2. Wanneer wist je dat je schrijver wilde worden? 

Ik heb altijd al verhalen geschreven, al vanaf het moment dat ik leerde schrijven. In een schrift (dat deed je toen nog) of op de typemachine van mijn vader. Romans van twee A4’tjes, spannende verhalen over jongens die altijd iets ‘snedigs’ vroegen of ‘verrassend uit de hoek konden komen’. De taal van de jeugdromans van toen. En dat heb ik altijd volgehouden.

3. De wereld van Feri is vrij complex. Hoelang is het al in de maak? 

Sinds mijn vroege studiejaren. Zoals veel schrijvers in het genre (in elk geval een aantal van mijn voorbeelden, zoals Raymond E. Feist en Steven Erikson) begon mijn wereld als setting voor mijn eigen AD&D (Advanced Dungeons & Dragons)-campagnes. En later begon ik er mijn eerste verhalen in te schrijven. Het is iets dat je altijd meeneemt, ook op vakantie. En soms sla je de boeken open en voeg je weer wat toe – verhaalideeën, maatschappelijke elementen, overpeinzingen over filosofie en wetenschap. En naarmate het groeit krijgt het diepte.

Terug naar boven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang een GRATIS e-book bij je aanmelding en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom onze boeken.