Luitingh-SijthoffLuitingh-Sijthoff

Sterrin Smalbrugge

Sterrin Smalbrugge

Sterrin Smalbrugge is ecoloog en herpetoloog en studeerde cum laude af aan de Wageningen University & Research. Ze doet in binnen en buitenland onderzoek naar reptielen en trad op in De Grote Reptielenshow. Ze was in tal van (talk)shows te zien, waaronder RTL Late NightOpium en Hart van Nederland. Ook is ze deelnemer van Expeditie Robinson 2021. 

Vijf vragen aan Sterrin Smalbrugge

Waarom vind je dat alle kinderen jouw boek moeten lezen?

De natuur en het dierenrijk hebben zoveel moois te bieden! Je kunt niet jong genoeg beginnen met je te verdiepen in alle dieren van onze planeet. Reptielen zijn geweldig interessante dieren, die ook nog eens levens redden. Hopelijk inspireert mijn boek kinderen om zelf natuurbeschermer te worden.

Waarom ben je verliefd geworden op reptielen?

Reptielen zijn meesters in het overleven. Ze hebben allerlei bijzondere trucs ontwikkeld om zich in bijna elk gebied op aarde te kunnen redden. Infrarode straling zien, over water lopen, op de kop lopen, duizenden kilometers zwemmen of van kleur veranderen: bij de reptielen vind je het allemaal! Daarnaast zijn ze ook nog eens ontzettend mooi en belangrijk voor de natuur. Als je de reptielen écht leert kennen, kun je eigenlijk niet anders dan verliefd op ze worden.

Hoeveel slangen heb je thuis?

Doordat ik nu de hele wereld over reis om slangen en andere reptielen in het wild te onderzoeken heb ik zelf geen slangen meer. Vroeger had ik ongeveer 200 slangen in huis en sliep ik met ratelslangen en cobra’s op één kamer.

Is het niet gevaarlijk om slangen te houden?

Nee, als je goed weet hoe slangen zijn, is het niet gevaarlijk om ze in huis te houden. De meeste slangen zijn niet giftig en kunnen dus geen mens doden. En voor slangen die wel giftig zijn hebben we allerlei veiligheidsmaatregelen. Slangen zullen alleen bijten als ze zich bedreigd voelen of als ze eten ruiken. Dus als je voorzichtig met ze omgaat en niet naar muizen ruikt, is er niets aan de hand!

Waarom is het belangrijk om over reptielen te leren?

Ontzettend veel reptielen, overal ter wereld, worden bedreigd. Doordat reptielen een slecht imago hebben, wordt hier bijna geen aandacht aan geschonken en sterven veel soorten uit, terwijl de meeste mensen niet eens weten dat ze bestonden. Reptielen zijn nuttige en mooie dieren die het waard zijn om beschermd te worden.

Helaas, zijn er geen boeken gevonden voor deze bindingswijze.

Terug naar boven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang een GRATIS e-book bij je aanmelding en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom onze boeken.